Bůček na černém pivu
Suroviny:
- 800 g libového bůčku
- 100 g mrkve
- 100 g petržele
- 100 g celeru
- 1 cibule
- 500 ml černého piva
- 3 bobkové listy
- kmín
- sůl
- pepř
- 50 g strouhaného perníku
Příprava:
Očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme na dno hlubšího plechu. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině. Omytý bůček ze všech stran osolíme, opepříme, posypeme celým kmínem a položíme do pekáče na zeleninu. Přidáme bobkový list a zalijeme pivem.
Troubu rozehřejeme na 160 °C a bůček za občasného přelévání výpekem pečeme zhruba 2 hodiny. Měkké maso vyjmeme z pekáče, z vypečené šťávy odstraníme bobkový list a zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku promícháme, zahustíme najemno nastrouhaným perníkem a podle chuti osolíme.